Jacques- louis David

Jacques- louis David is eigenlijk de bekendste kunstenaar uit het Neo-classisme . Als je naar zijn werk kijkt, lijkt het alsof je naar de kunst van de oudheid kijkt. Dit is niet het geval, Jacques-louis David neemt een verhaal uit de klassieke oudheid om een eigentijdse situatie te verbeelden. Hij was geen goede student en ging later naar de Koninklijke academie. David was van 1799-1815 in dienst van Napoleon als schilder en kreeg dus veel opdrachten.

Je zou hem misschien kunnen kennen door zijn werken :

* De dood van Marat

* De eed van de horatii

* Mars ontwapend door Venus

* Kroning van Napoleon

Je zou hem misschien kunnen kennen door zijn werken :
* De dood van Marat
* De eed van de Horatii
* Mars ontwapend door Venus
* Kroning van Napoleon

 

Je ziet hieronder :

De dood van Marat,

Kroning van Napoleon,

De eed van de horatti, 

en een portret van hoe Jacues- louis David er uit zou hebben gezien.

Bekende kunstenaars

* Antonio Canova ( beeldhouwer) 

*François-Joseph Navez (schilderkunst)

* Jacques-Louis David ( schilderkunst) 

* Jean Auguste Dominique Ingres ( Schildekunst)

* Mary Edmonia Lewis (Beeldhouwer)

* Jean- Francois Chalgrin ( Architectuur) 

 

 

Architectuur

 Het neoclassicisme komt vooral voor in de bouwstijl, je ziet ook de schilderkunst en beeldhouw werken terugkomen, maar de nadruk is vooral gelegd op de bouwstijlen.

Heel veel dingen werden letterlijk overgenomen in de tijd van het neo- classisisme, dit geld dus ook voor de architectuur. Ze kopieerden vaak letterlijk gekopieerd. Vooral in Frankrijk zag je veel werken uit deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan de Arc de Triomphe en de zuilen die je weer terug zag op de gebouwen. De uitgangspunten van het neo- classisisme waren de verschillende zuilen, je had de Toscaans, Dorisch, Ionisch, Corintisch en Composiet. 

 

 

 

Arc de Triomphe : hiernaast zie je de Arc de Triomphe. Deze triomfboog werd neergezet door Napoleon. Hij kon hiermee laten zien dat hij de slag gewonnen had. Zelf ben ik vaak in Parijs geweest en vind ik de Arc de Triomphe erg mooi om te zien. Je ziet op deze triomfboog ook weer goed te kenmerken van het neo- classisisme, omdat je veel van de klassieke vormgevingselementen terugziet. De Arc de Triomphe staat op een van de drukste verkeerspleinen van Parijs. 

 

 

 

Het witte huis : Het witte huis is ook ontworpen in de tijd van het neo- classicisme. Het witte huis is ontworpen in 1790 door De Ier James Hoban Je herkent de kenmerken van het neo- classisme vooral terug in de zuilen die je ziet, de perfecte symmetrie, de zuilen en het timpaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Altes museum :Hieronder zie je het Altes museum. Dit museum staat in Duitsland en is het eerste openbare museum waar je de privébezittingen van de koning kan bekijken. Qua vormgeving lijkt het erg op klassieke oudheid. Dit zie je vooral door de zuilen die voor op het gebouw zijn geplaats. Als je binnenkomt zie je heel veel. Het plafond is beschilderd en de verdiepingen staan bijna allemaal vol met beeldhouwwerken van deze tijd die gebaseerd waren op de tijd van de klassieke oudheden oftewel :Perfectie.

Schilderkunst

Er waren in deze tijd weinig voorbeelden om na te maken, daarom kozen de meeste kunstenaars de Griekse en Romeinse bouwkunst.

In de schilderkunst was er veel aandacht voor de lijnen en de tekeningen. De kunstenaars kozen voor helderen kleuren en gebruikte eenvoudige composities. Dit deden ze om de aandacht niet af te leiden van de betekenis van het onderwerp. De schilders in deze tijd wilde maar 1 ding : toegelaten worden tot de salon. De salon was de grootste expositie van eigentijdse beeldende kunst.

Vaak werden de afbeeldingen historisch afgebeeld. Hiermee wilde de mensen laten tonen dat ze veel wisten van de cultuur van de klassieke oudheid.

 

 

 

Kenmerken :

De kenmerken van de stijl van het neo- classisisme is de verfijning, veel contourlijnen, goed letten op de anatomie, rationaliteit enzovoort. In deze tijd staat net als in de klassieke oudheid de perfectie centraal. Ze wilde nog meer perfectie dan de Grieken zelf, en dat zorgde er vaak voor dat de het stijve en soms levenloze beelden en schilderijen opleverde.

 

 

Geschiedenis

Het neo- classisisme was een periode die begon in 1760 en eindigde in 1840. De stroming ontstond doordat men weer verschillende dingen terugvond van de periode van de oudheid. In de tijd van het neo-classisisme speelt de Franse revolutie ook een rol. De Franse revolutie speelt zich af in 1789 en zorgde samen met de industrialisering voor merkbare veranderingen in heel west- Europa. De kunst was vooral gericht op het verstand en niet echt meer op het gevoel, en dat kwam voornamelijk doordat grote machten zoals Napoleon veel invloeden hadden op de kunst van deze tijd. Men had genoeg van de bombastische dramatiek van de Barok en de uitbundige decoratie van de Rococo

 

 

Beeldhouwkunst

De mensen die deden aan beeldhouwkunst in de tijd van het neo- classisisme leden aan de zielloze en bloedlozen imitatie van de Grieken en Romeinen.  De beelden waren zeer glas en werden gemaakt met gepolijst marmer, dat is het materiaal van de neoclassicist beeldhouwkunst. De mensen konden alles technisch perfect uitwerken en konden het geïdealiseerd weergeven.